Over Marez

 

 

 

Mireille Broeders: textielkunstenaar, eigenaresse van Marez

Wanneer ik creëer, voel ik het moment.

Moeder natuur is mijn muse, ze blijft me altijd verwonderen met haar intrigerende schoonheid in alle vormen van leven. Het viltproces brengt me in verbinding met dat moment. Het leggen van de wolvezels is een mindful proces dat mijn aandacht nodig heeft in het hier en nu. Voorvilten brengt me in contact met voelen op een zachte maniere en het volproces dat daarna volgt doet hetzelfde op een veel stevigere wijze. Mijn handen doen het werk en ik voel de energie die in hen ontbrandt door dat werk.

Vilten laat me mijn lichaam volledig bewonen, in plaats van vooral mijn hoofd. Voor mij is vilten een vorm van yoga, wat een andere passie van me is. Ik ben yogadocent en biologiedocent op een middelbare school. Vilten en ecoprinten brengen al mijn interesses samen.

Vilten vind ik zo fascinerend omdat het een onomkeerbaar proces is. Dat betekent dat het opbouwen van een project volgens een plan en nauwkeurig moet gebeuren; je moet van tevoren bedenken hoe je de wol moet leggen om het eindresultaat te krijgen dat je voor ogen had en je dient rekening te houden met ongeveer 30% krimp.

Naast vilten houd ik van werken met natuurlijke verfstoffen en een van mijn favoriete technieken is ecoprinten. Ecoprinten is het printen van de pigmenten van bladeren van planten op textiel of papier. De natuur heeft veel te bieden vanuit een creatief perspectief.

De nature is een eindeloze bron van inspiratie voor mij en ik heb veel respect voor haar rijkdom. Ik werk daarom zoveel mogelijk met natuurlijke en milieuvriendelijke materialen. Ik gebruik alleen mulesing-vrije (diervriendelijke) wol. Op deze manier, zijn mijn creaties zowel aan de binnen-, als buitenkant eco-vriendelijk.

Met mijn creaties wil ik graag een stukje natuur brengen in jouw leven, jouw stijl, jouw huis. Om je de rijkdom van de natuur te laten ervaren en voelen, waar je ook bent. Via mijn workshops kun je zelf ervaren hoe aardend het werken met natuurlijke materialen is.

Over vilten

Vilten bestaat al eeuwen. Vermoedelijk was het het eerste textiel dat door mensen gemaakt werd. Wolvezels zijn heel anders dan haren; wolvezels hebben typische schubben die het vervilten mogelijk maken. Wanneer de vezels langs elkaar schuiven kunnen die schubben in elkaar haken. Heet water en zeep ondersteunen dit proces.

Met de hand vilten is een proces met meerdere fasen. Eerst moeten de losse vezels zorgvuldig worden gelegd; in een paar dunne laagjes om dun en soepel vilt te verkrijgen, in meerdere dikkere lagen voor dik en stevig vilt dat in 3D vormen gemodelleerd kan worden.Felting by hand is a multi fased proces.

De laagjes wol worden dan bevochtigd met water en zeep. De lucht wordt zorgvuldig uit alle lagen gedrukt. Zachtjes wrijven over het oppervlak creëert voorvilt; de vezels haken al in elkaar maar zijn nog gemakkelijk uit elkaar te halen. In deze fase in geduld en zachtheid van belang.

Wanneer het voorvilt steviger begint aan te voelen, start de fase van het vollen. Het volproces schuift de wolvezels nog verder in elkaar, waardoor het vilt steviger wordt en krimpt. Wrijven, rollen , kneden en gooien zijn verschillende vol-technieken die, in combinatie, tot het gewenste eindresultaat leiden.

Over ecoprinten

Planten zitten vol natuurlijke pigmenten. Veel planten hebben pigmenten die gebruikt kunnen worden als natuurlijke verf voor textiel. Een aantal van die planten zijn geschikt voor de eco-print techniek. Bladeren en/of bloemen laten een afdruk van hun vorm en kleurpigmenten achter op textiel of papier. Om ervoor te zorgen dat de planten hun pigmenten vrijlaten op het textiel of papier, worden ze er strak mee gebundeld en vervolgens gestoomd of gekookt. Hierdoor ontstaat een contactprint van de bladeren en/of bloemen. Het textiel wordt vaak vooraf of achteraf met natuurlijke verfstoffen geverfd om mooie kleurcombinaties te verkrijgen.